Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid

Menu
overzicht

Aflevering 1

In deze aflevering gaat Marjolein in gesprek met Rosa die vertelt hoe zij de familiedag van Bartimeus heeft ervaren met haar volledige gezin van zes.

Elk jaar organiseert het Bartiméus Fonds, samen met Komt het Zien!, de familiedag op een andere locatie. Dit jaar was de familiedag op 21 oktober in Madurodam in Den Haag.

Audiotranscript

VOICE-OVER: (TROMGEROFFEL) Hooggeëerd publiek, graag uw handen op elkaar voor de eerste episode van een nieuwe podcast. Dit is...

VOICE-OVER en Marjolein: Leef Je Uit.

(OP MEESLEPENDE FUNKY ACHTERGRONDMUZIEK)

Marjolein: Een podcast die jouw wereld opent voor eindeloos plezier.

VOICE-OVER: Met Marjolein van den Broek. In deze podcast verkent Marjolein samen met jou toegankelijke films, series, theatervoorstellingen, musicals, musea en dagjes uit; die door middel van audiodescriptie, tolken of ondertiteling jouw leven verrijken. Ongeacht wat je kunt horen of zien.

VOICE-OVER (MET OMROEPEFFECT): Attentie, stilte voor de opname.

(STILTE)

VOICE-OVER (MET OMROEPEFFECT): Actie!

(OP EEN RUSTIG MUZIEKJE)

Marjolein: Welkom bij de eerste aflevering van de nieuwe podcast Leef Je Uit. We gaan het vandaag hebben over de familiedag van het Bartimeus Fonds in Madurodam.

VOICE-OVER: Maar eerst even wat achtergrondinformatie. Eens per jaar organiseert het Bartimeus Fonds namelijk de familiedag. Tijdens deze familiedag zorgen blindentolken van 'Komt het Zien!' voor live audiodescriptie in bijvoorbeeld Ouwehands Dierenpark, Avifauna of in Kabouterland. Ze vertellen op verschillende plekken in het park wat er te zien is en wat er gebeurt. Zo beleven deelnemers die blind of slechtziend zijn echt een dagje uit samen met familie of vrienden. En dat klinkt dan zo:

Hilbert (Blindentolk bij 'Komt het zien'): Ietsje verderop is ook een muziekwinkel met een groot raam als etalage. En achter het glas van die etalage liggen ook daadwerkelijk allemaal instrumentjes. Een piepklein trommeltje, kleine gitaartjes, het is allemaal net echt.

VOICE-OVER: En Marjolein praat hierover met Rosa.

(EINDE MUZIEKJE)

Marjolein: Welkom Rosa, leuk dat je er bent.

Rosa: Ja, dank je wel.

Marjolein: Wie ben je? Wil je jezelf even voorstellen?

Rosa: Ja, ik ben Rosa, ik ben 33 jaar jong, ben moeder van vier kinderen en ben bijna blind.

Marjolein: En hoe heten jouw man en kinderen?

Rosa: Mijn man heet Gerard en mijn kinderen heten Julia, Sofie, Dante en Figgo.

Marjolein: Wat een mooie namen zeg, en hoe oud zijn ze?

Rosa: Ja, dank je. De oudste is acht, dan heb ik er eentje van bijna zes, eentje van vier en eentje van bijna twee.

Marjolein: En kunnen jouw man en kinderen goed zien of zijn ze ook blind?

Rosa: Nee, die hebben allemaal geen visuele beperking. Ik ben de enige in ons gezin die dat heeft.

Marjolein: Ja, voor mij ook herkenbaar. Ik was slechtziend en ik ben blind geworden. En ik heb een man en twee kinderen van bijna 17 en 15 en zij kunnen ook allemaal goed zien. Ben je altijd blind geweest of heb je ook nog wel kunnen zien?

Rosa: Nee, ik heb nog wel kunnen zien. Het is in de afgelopen twintig jaar minder geworden. Dus rond mijn elfde ben ik slechtziend geworden. De laatste tien jaar is het echt heel erg verslechterd. En omdat ik Stargardt heb, heb ik nog steeds een heel klein beetje restvisus aan de buitenkant van mijn ogen. Waardoor ik ook in Madurodam nog wel het overzicht had en in grote lijnen kon zien. Nou ja, ik vind zien, maar ik zie de mensen niet. Maar in grote lijnen kon inschatten hoe groot iets was en wat de verhoudingen waren.

Marjolein: O, ja. Jij was bij de familiedag geweest?

Rosa: Ja.

Marjolein: En met wie was je daar?

Rosa: Met het hele gezin.

Marjolein: Nou, gezellig.

Rosa: Met z'n allen.

Marjolein: Met z'n allen?

Rosa: Ja.

Marjolein: Nou, hartstikke leuk. En wat verwachtte je eigenlijk een beetje van deze dag?

Rosa: Ik had niet echt verwachtingen. Dit is de eerste keer dat wij aanwezig waren bij zo'n familiedag. Dus we gingen er eigenlijk, zowel ik als mijn man, erg blanco in. We zien het wel. We laten het allemaal lekker over ons heen komen. En de kinderen waren natuurlijk wel superblij, of ja, verrast, want bij aankomst kregen zij allemaal een tasje met een pakje Sultana erin en een pakje appelsap. En volgens mij een kleurplaat dingetje, pennetje, iets in een tasje. En ja, dat vonden ze echt wel te gek.

Marjolein: O, maar dat is hartstikke leuk.

Rosa: Dat ze een soort goodiebag kregen bij de ingang.

Marjolein: O, wauw. Wat hebben jullie daar allemaal gedaan?

Rosa: Ja, we zijn gewoon lekker door het park wezen lopen. En de kinderen hebben een of andere experience gedaan in een vliegtuig. En ja, die vonden het echt te gek om alle huisjes en gebouwen van Nederland te zien, maar dan op hun ooghoogte.

Marjolein: Dan denk ik ook dat bij Madurodam deze dag 'Komt het Zien!' ook ging tolken op sommige plekken? Waar was dat?

Rosa: Ja, wij hebben, of ik heb een tourtje meegelopen bij, volgens mij, de Oude Stad. En ze deden nog iets met de Hollandse Meesters.

Marjolein: Want ik las dat er vijf blindentolken bij waren. Ik zit te denken aan Hilbert, Angelique, Dave, Trudy...

Rosa: Ik heb alleen Hilbert ervaren.

Marjolein: En hoe ging het met Hilbert?

Rosa: Ja, ik vond Hilbert een fantastische spreker. Vol enthousiasme en heel beeldend. Hij kan echt dingen uitleggen dat je er direct een beeld bij krijgt. En dat is, denk ik, bij zoiets als Madurodam best wel belangrijk. Omdat het daar wel redelijk op de details gericht is. En dat kon hij heel mooi verwoorden. Ik heb daar ervaren dat de groepen die met de blindentolk meeliepen, waren best wel groot. Daardoor was het eigenlijk voor mijn kinderen niet te doen om mee te lopen. Omdat, die hebben natuurlijk het concentratievermogen van een goudvis, en ja, dan duurt dat te lang. Omdat de groep te groot was, was het voor hen niet interessant genoeg om mee te lopen. Nadat ik die tour met de blindentolk in m'n eentje had gedaan, ben ik mijn gezin weer gaan opzoeken elders in het park. En toen zei ik: Jongens, ik heb een goed verhaal. En toen hebben we gewoon die tour nog een keer gelopen, maar dan gewoon als gezin. En ik had gewoon onthouden wat die blindentolk allemaal verteld had. En dat heb ik toen gewoon overgedragen aan mijn kinderen. Zodat ik de voorkennis had gedaan met de blindentolk. En dat ik daarna heel enthousiast aan mijn kinderen kon vertellen van: Nou, kijk, bij die gracht zit een Pokémon, moet je goed zoeken. En dat was wel heel erg leuk. Dat ik een soort voorkennis had.

Marjolein: Maar dat is eigenlijk ook wel heel erg leuk dat mama dan al heel veel weet. En het dan toch alsnog kan delen. En ook wel heel stoer voor je kinderen, denk ik. Dat mama dat allemaal weet. Wat andere ouders dan niet weten.

Rosa: Ja, ik voelde me ook een soort wandelende Wikipedia.

Marjolein: O, wat goed.

Rosa: Nou, we stonden ergens en dan kon ik heel trots vertellen: Dit gebouw noemen ze de koektrommel. En ik zag dat hele gebouw niet, maar ik kon er wel naar wijzen en een heleboel over vertellen. En dat vonden ze echt heel leuk.

Marjolein: Heb je ook aan gebouwen kunnen voelen?

Rosa: Ja, dat was heel bijzonder. Omdat het allemaal zo exact op schaal gemaakt is, tot in de kleinste details, was het best wel een leuke ervaring om te voelen van: O ja, zo voelt dus het Rijksmuseum. Of zo voelt iets in Nijmegen, een of andere oude stadsmuur. En dat was best wel indrukwekkend. Dat je denkt, oké, zo is het dus echt.

Marjolein: Ja, o, wat bijzonder zeg. En daar kon je ook wel goed echt een beeld bij vormen, doordat je het kon voelen, zeg maar, ook met al die details erbij?

Rosa: Ja.

Marjolein: Zo praten we verder met Rosa. Eerst gaan we naar de nieuwtjes van november 2023.

VOICE-OVER: Dit is jouw tour guide om je ook de komende maand volledig uit te kunnen leven. Met deze keer nieuws over het Sinterklaasjournaal en het IDFA-festival. Maar eerst de musical Pretty Woman. Want de meest geliefde romantische komedie uit Hollywood is vanaf nu ook met audiodescriptie te bekijken. Gebaseerd op de iconische film uit de jaren 90 kan je genieten van de glitter en glamour met als decor de straten van Hollywood in een verhaal vol romantiek en humor.

(MUZIEKFRAGMENT VAN DE MUSICAL OP DE MELODIE VAN PRETTY WOMAN): Dit is jouw tijd, je weet het. Dit is jouw stad. Beleef het, voor altijd en eeuwig. Welkom in Hollywood.

VOICE-OVER: De musical Pretty Woman is vanaf nu te zien in het Beatrix Theater met audiodescriptie via de Earcatch-app. Kijk in de app onder het tapje 'Theater' voor meer informatie. Volgende maand staan we uitgebreid stil bij deze musical. Deze week is het IDFA-festival bezig. Tot en met 19 november kan je je vergapen aan hele mooie films en documentaires in Amsterdam. En tijdens deze editie van het festival zijn er ook weer meerdere vertoningen met aanpassingen of extra faciliteiten te zien. Waaronder prikkelarme vertoningen en films met audiodescriptie en ondertiteling voor doven en slechthorenden. Wil je weten welke vertoningen dat zijn? Kijk dan op de website van het IDFA-festival of volg de link in de beschrijving van deze aflevering. En tot slot, komende zaterdag is het zover. Dan komt Sinterklaas aan in Nederland. En dat is dit jaar echt een uitje, of eigenlijk een thuisje, voor het hele gezin. Want het Sinterklaasjournaal wordt dit jaar uitgezonden met tolken voor Nederlandse Gebarentaal, ondertiteling via Teletekstpagina 888 en audiodescriptie. Is Sinterklaas niet helemaal jouw ding? Dan kan je ook nog kijken naar Santos of het tweede seizoen van Maud & Babs. Dat was het even voor deze maand. Wil je meer informatie over de nieuwtjes die je zojuist hoorde? Volg dan de links in de notities op leefjeuit.nu. Terug naar Marjolein.

Marjolein: Rosa, heb je ook nog tips en verbeterpunten voor de familiedag eigenlijk?

Rosa: Wat ik zelf heel erg lastig vond, was de vlaggen vinden. Maar goed, ik heb hele leuke kinderen waar ik wel de opdracht aan kan geven: Zoek even zo'n vlag. Maar verder was de locatie prima. Omdat het allemaal gewoon bestraat is, goede paadjes, dingetjes. En Madurodam is niet zo groot, dus het is lekker overzichtelijk. Je raakt er niet de weg kwijt. Dat was wel heel prettig. Ik denk dat het ingewikkelder was geworden als het park ter grootte van de Efteling was geweest.

Marjolein: Als jullie zelf met je gezin een uitje gaan doen, met het hele gezin, hoe ziet jouw ideale dagje uit er dan uit?

Rosa: Dat is een goede vraag. Nou, voor ons is het heel erg belangrijk dat er genoeg te doen is voor verschillende leeftijdscategorieën. Maar dat komt natuurlijk wel door de diversiteit van de leeftijd van onze kinderen. En dat we gewoon allemaal een relaxte dag hebben. Dus dat er voor mij niet te veel te zien is, maar voor de kinderen ook niet te weinig. En daar een balans in zoeken, ja, dat is allemaal een beetje vaag. Maar ik zou niet zomaar nu met mijn kinderen naar Madurodam gaan. Want dat is voor hun leuk, maar voor mij niet. En met die blindentolk was dat voor mij ook leuk. En ik denk als ik een volgend jaar of een andere keer naar een familiedag zou gaan, dan zou het mij heel leuk lijken als bijvoorbeeld een openluchtmuseum of een spoorwegmuseum. Iets wat tussen een attractiepark en museum in zit. Dat er dingen te doen zijn, maar ook dingen te leren en te ontdekken.

Marjolein: Dat zijn wel hele mooie plekken die je noemt. En wie weet luisteren ze mee. Dus kunnen ze nog inspiratie opdoen ook.

Rosa: Ja, precies.

Marjolein: En wat je zegt inderdaad. Natuurlijk jullie gezin. Kinderen van verschillende leeftijden. Dus dat is ook heel belangrijk om daar natuurlijk rekening mee te houden. Want wat een kindje van twee leuk vindt, vindt een kind van acht misschien al niet meer leuk en andersom.

Rosa: Nee, precies.

Marjolein: Ja, en ik heb inderdaad twee pubers.

Rosa: Ja, die vinden weer totaal andere dingen leuk natuurlijk.

Marjolein: Ja, zeker. Ik mag van mijn dochter trouwens... Die zegt: Mama, zeg maar tieners, want pubers vind ik zo onaardig klinken. Zo bedoel ik het niet.

(ROSA LACHT)

MARJOLEIN: En wij zijn ook... Ja, naar Madurodam konden we niet. Maar we zijn in het verleden wel naar de familiedagen geweest in het Dolfinarium. Dat was toen ook echt ontzettend leuk. Toen waren ze nog wel een stukje jonger. Ik zit even te bedenken, volgens mij een jaar of acht en tien of zoiets. En toen... Nou ja, wat daar dus bijvoorbeeld was, was dat je dus ook van die dolfijnenshows had. En dat je dus samen dan wel naar hetzelfde kijkt. En dus hoorden wat zij zagen. En ook wanneer bijvoorbeeld de walrussen eten kregen of zoiets. Ja, dan stond je daar met z'n allen bij. En ik ben die andere keer... Dat was een aantal jaar later, toen waren ze wel weer een stukje ouder. Toen zijn we naar Ouwehands Dierenpark geweest. En dan liep je ook wel met verschillende groepen door de dierentuin. Maar bijvoorbeeld dan ging je wel samen bij de olifanten. En dan kreeg je daar een heel leuk verhaal over te horen over wat de olifanten deden op dat moment. Maar ook de panda's vond ik zelf ontzettend leuk. En ik weet nog wel dat je toen ook aan schedels mocht voelen. Dat vond ik interessant, maar ook best wel spannend. En ik moet eerlijk zeggen, mijn kinderen waren toen natuurlijk alweer een stukje ouder, dus die trokken op een gegeven moment ook wel hun eigen plan. Toen zijn mijn zus en ik nog even verder gegaan met die tour. Maar zeker mooie, inspirerende ideeën, dus wie weet wat er volgend jaar weer gaat komen.

Rosa: Ja, ik ben heel benieuwd.

Marjolein: Heb je je deze dag uit kunnen leven?

Rosa: Ja, ik heb mij zeker uit kunnen leven. Doordat het park namelijk zo lekker klein en overzichtelijk is, heb ik gewoon lekker mijn eigen ding kunnen doen en mijn kinderen en mijn man ook. En daardoor hebben we allemaal op onze eigen manier een superleuke dag gehad.

Marjolein: Ah, wat goed. En je hebt natuurlijk zelf als een volleerde gids eigenlijk jouw hele familie rondgeleid.

Rosa: Zeker, zeker.

Marjolein: Ja, dat vind ik echt wel superstoer als medemoeder.

Rosa: Ja, dat was ook wel echt leuk om te doen. Normaal gesproken in ons gezin is mijn man de lopende Wikipedia. En ik vond het heel erg leuk dat ik dat nu ook een keer kon zijn.

(RUSTIG ACHTERGRONDMUZIEKJE)

Marjolein: Dank je wel, Rosa, voor dit gezellige gesprek. Tot zover Leef Je Uit. Abonneer en beoordeel ons via je favoriete podcast-app. En kijk op

Marjolein en VOICE-OVER: leefjeuit.nu