Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid

Menu
overzicht

Aflevering 2: Pretty Woman de Musical

In deze aflevering gaat Marjolein in gesprek met Linda die vertelt hoe zij de musical Pretty Woman met audiodescriptie via Earcatch heeft ervaren.

Na internationale successen is de musical Pretty Woman eindelijk in Nederland te zien. Gebaseerd op de iconische film uit de jaren ’90 met Julia Roberts en Richard Gere. Geniet van de glitter en glamour met als decor de straten van Hollywood in een verhaal vol romantiek en humor. Met muziek van de Grammy Award winnende Bryan Adams en Jim Vallance. De voorstelling duurt ongeveer 2 uur en 45 minuten. Vergeet niet de audio-introductie van tevoren te beluisteren via de app.

Nu in het Beatrix Theater. Klik hier om kaartjes te kopen.

Audiotranscript

VOICE-OVER: (TROMGEROFFEL) Hooggeëerd publiek, met als decor onze prachtige kerstversiering, wenst de directie van dit theater u een fantastische aflevering van de podcast:

VOICE-OVER en MARJOLEIN: Leef je uit!

(OP MEESLEPENDE FUNKY ACHTERGRONDMUZIEK)

MARJOLEIN: Een podcast die jouw wereld opent voor eindeloos plezier.

VOICE-OVER: Met Marjolein van den Broek. In deze podcast verkent Marjolein samen met jou toegankelijke films, series, theatervoorstellingen, musicals, musea en dagjes uit; die door middel van audiodescriptie, tolken of ondertiteling jouw leven verrijken. Ongeacht wat je kunt horen of zien.

VOICE-OVER: (MET OMROEPEFFECT) Attentie, stilte voor de opname.

(STILTE)

VOICE-OVER: (MET OMROEPEFFECT) Actie!

(OP EEN RUSTIG MUZIEKJE)

MARJOLEIN: Welkom bij Leef je uit. Vandaag gaan we het hebben over de musical Pretty Woman met Earcatch Theater. Ik ga zo in gesprek met Linda, die een bezoek heeft gebracht aan deze musical in het Beatrix Theater in Utrecht. Bij deze musical is Earcatch Theater beschikbaar en dat klinkt ongeveer zo:

AD-STEM:(OP MUZIEK VAN MUSICAL) De succesvolle keiharde zakenman Edward Lewis neemt prostituee Vivian Ward mee naar zijn hotel. Het lijkt een simpele afspraak, als metgezel voor één avond. Maar hij is zo van haar gecharmeerd dat hij haar meeneemt naar een aantal zakelijke events. De eerlijke Vivian en zakelijke Edward leren elkaar en zichzelf in die paar dagen goed kennen. Ze worden verliefd, maar een relatie tussen de twee ogenschijnlijke tegenpolen lijkt door hun verschillende levens onmogelijk.

MARJOLEIN: Welkom Linda, leuk dat je er bent.

LINDA: Hallo Marjolein.

MARJOLEIN: Wil je jezelf even voorstellen?

LINDA: Ik ben Linda Dubbelaar, bijna vijftig. Ja, ik ken audiodescriptie al bijna vanaf het begin. En ja, sindsdien kan ik eigenlijk niet meer zonder. En ondanks dat ik nog wel een beetje zie, in grote lijnen mis ik normaal gesproken de details. En die krijg ik natuurlijk nu mee bij de bioscoop of op tv. En in het theater. Dus ik ben heel blij met de audiodescriptie. Dat het er is.

MARJOLEIN: En hoe ziet jouw ideale dagje uit eruit?

LINDA: Nou, als ik, ehm... Ja, iets natuurlijk met audiodescriptie. En dat is denk ik toch de bioscoop. Ehm, dat je daar dan... Het liefst ga ik dan ook niet op de hele drukke momenten. Dus de middagfilm, of zo. Dat je je echt goed kan focussen op de audiodescriptie. En dat ook eigenlijk de reis daar naartoe, maar ook een gebouw gewoon goed toegankelijk is. Dat is het ideaal beeld.

MARJOLEIN: Nou, dat klinkt heel goed en ook heel herkenbaar eigenlijk. Dus een lekker dagje uit naar de bioscoop. Lekker relaxed in een rustige zaal. Lekker genieten van de film.

LINDA: Wat ik dan ook vaak heb, is dat ik altijd wel vaak op mijn eigen... Ja, hoe heet dat? Een vaste plekje zit. Dat is ook wat ik heel fijn vind.

MARJOLEIN: En waar is dat in de bioscoop, jouw vaste plekje?

LINDA: Dat ligt eraan welke zaal je hebt natuurlijk. Maar meestal zit ik toch het liefst in een kleinere zaal. En dan zit ik toch ook nog wel vooraan. Ondanks de audiodescriptie, maar dat vind ik toch fijner op een of andere manier. En dan heb je natuurlijk ook alleen maar geluid achter je van mensen en niet ook nog voor je.

MARJOLEIN: Dan kan je echt goed focussen op de film.

LINDA: Ja. Ja. Echt wat ik dan nog kan zien. Daar kan ik ook nog goed op focussen.

MARJOLEIN: Kun je ons vertellen wat je gedaan hebt pas geleden?

LINDA: Ja, ik ben naar de musical Pretty Woman geweest. Eh, ik moet eerlijk zeggen dat ik... Dit is natuurlijk al uit de jaren negentig, dus het was een beetje weggezakt. Ja, wat dat precies... Hoe die film was. Dus ik heb ook die film nog even terug gekeken. En me helemaal ingelezen in het verhaal. Om toch zo goed mogelijk voor te bereiden op wat je te zien en te horen krijgt. En ja, dat is eigenlijk wel... Ja, gewoon dat je het even opfrist. Dat je toch ook het uiteindelijk makkelijker mee krijgt. Want ik had ook gezien dat er één karakter was, die speelde drie rollen. Dus dan weet je dat je diezelfde soort stem bij verschillende personages hoort. En het werd met de audiodescriptie ook wel gezegd dat die man zich omkleedde. Maar goed als je dat natuurlijk al van te voren weet, dat is toch even makkelijker. En wat grappig was, na afloop van de musical zat ik te wachten dat ik naar de wc kon, want het was een behoorlijke rij. En op een gegeven moment ging er zo'n deur open. En nou, daar kwam iemand naar buiten en die begroette een paar mensen die daar stonden te wachten. Ik denk: Joh verrek. Dat is volgens mij die acteur die die drie rollen speelde. Dat is wel grappig.

MARJOLEIN: Nou, wat bijzonder. Dat is echt inderdaad een extra cadeautje dan zo. Mooi.

LINDA: Ja. Ik dacht eerst: Is het misschien Jan Kooijman. Maar op een gegeven moment had ik wel snel in de gaten dat hij het niet was, want Jan Kooijman is natuurlijk wel... Nou ja, als je het nog een beetje kan zien, is het wel een hele mooie man.

MARJOLEIN (VERRUKT): Oh.

LINDA: Ja.

MARJOLEIN: En wat voor meerwaarde heeft de audiodescriptie hierbij voor jou?

LINDA: Met die audiodescriptie krijg ik de dingen mee die ik anders niet mee zou krijgen. Dus dan zit je eigenlijk te kijken en dan moet je achteraf maar invullen wat er misschien gebeurd is. En nu, met de audiodescriptie, krijg ik dat of iets eerder mee of iets later. Maar dan heb je in ieder geval wel tijdens de voorstelling dat je weet waar het over gaat en wat er precies gebeurt. En dat was met Pretty Woman wel makkelijker bij die scenes die wat minder achtergrondmuziek hadden. Daar was het het beste te volgen. Maar goed, af en toe moest ik wat met het volume rommelen om het toch te horen.

MARJOLEIN: Zo meteen praten Linda en ik verder over de musical Pretty Woman, nu eerst naar de nieuwtjes van December 2023.

(FUNKY ACHTERGRONDMUZIEK)

VOICE-OVER: Het is de feestmaand. Dat betekent wintervoorstellingen van Komt Het Zien of of lekker wegkruipen op de bank met een goeie Netflix-serie. Dat hoor je zo meteen. Als eerste: The Red Shoes in Den Haag. Een persoonlijk optreden over slechte gedachten, slechte woorden, slechte plekken en kleine dansschoentjes verweven met verleiding, schaamte, angst en Hans Christian Andersens sprookje. Deze voorstelling laat je nadenken over waartoe jij in staat bent en wat je tegenhoudt. We hebben namelijk allemaal een set rode schoentjes, maar de vraag is: Trek jij ze aan? is te bezoeken op 17 December in Den Haag met een tolk voor Nederlandse Gebarentaal. Meer details vind je in de beschrijving van deze aflevering.

(FUNKY ACHTERGRONDMUZIEK)

VOICE-OVER: Betreed de betoverende wereld van Daves Wintervariété. Deze jubileumeditie met volledig nieuw programma wil je zeker niet missen. Dave is blindentolk bij Komt Het Zien alleen staat hij deze keer op het podium en is Hilbert de blindentolk. En wie jarig is trakteert. Heb je een visuele beperking en maak je gebruik van de live-audiodescriptie? Dan krijg je jouw ticket van Dave cadeau. Wanneer is dit? Dit is op vrijdagmiddag 29 december in Rotterdam. Meer details zoals gebruikelijk in de beschrijving van deze aflevering.

(FUNKY ACHTERGRONDMUZIEK)

VOICE-OVER: En tot slot, voor als je liever niet de deur uitgaat, heb ik nog een aantal suggesties voor je op Netflix. Het zesde en laatste seizoen van The Crown is namelijk gepubliceerd. En die kan je kijken nu volledig op Netflix, zowel met audiodescriptie als ondertiteling voor doven en slechthorenden. En hetzelfde geldt voor All The Light We Cannot See, die ook nog eens een raakvlak heeft met mensen die blind of slechtziend zijn. Deze series zijn allebei in het Engels met Engelse audiodescriptie en Engelse ondertiteling voor doven en slechthorenden. Is Nederlands meer je ding? Dan is er ook nog Ferry: De Serie. De spin-off, zeg maar, over het karakter Ferry uit de Undercover-serie. Ook met audiodescriptie en ondertiteling voor doven en slechthorenden. Wil je het rustig nog even teruglezen of wil je meer informatie over één van deze updates? Links naar deze activiteiten staan in de beschrijving van deze aflevering. Terug naar Marjolein.

MARJOLEIN: Hoe heb jij dit bezoek ervaren? Kun je vertellen hoe die eruit zag voor jou?

LINDA: Ik ben met de trein gegaan. Ik had de middagvoorstelling. Nou, dan word je bij Stage Entertainment... Je wordt altijd welkom geheten door een suppoost in zo'n rood pak of een rode jas. Dus dat voelt al als een mooi welkom. Die doen dan ook de deur netjes voor je open. Ehm... En ik ben ook op tijd in de zaal gaan zitten om natuurlijk ook even die app in werking te stellen. En dat werkte goed. En het eerste deel van de musical was wel een beetje aan de lange kant. Voor mij is de pauze dan ook weer even om de boel... Ja, toch om even rust te hebben dan. Want het zijn behoorlijk indrukken die je krijgt, qua muziek ook. Want het stond best wel hard, moet ik eerlijk zeggen. En ja, je krijgt natuurlijk... Omdat ik ook wat zie, heb je ook die beelden en de lichtflitsen. En natuurlijk de audiodescriptie die je dan hoort. Want je hebt natuurlijk toch meer, eh, dat je oren... Ja, hoe heet dat? Die zijn natuurlijk constant aan, omdat je niks wil missen. En dan was even die pauze wel welkom. Dus ik ben ook gewoon blijven zitten. Ja. Ehm... Hoe heet dat? Ik vond denk ik het tweede deel toch wel het mooiste qua muziek. Sowieso vond ik de zangeressen erg goed. Ze konden echt heel goed zingen. En natuurlijk ook dat opera gedeelte. Nou, dat klonk ook prachtig. Ja, dat was echt wel genieten. En ik weet die Bryan Adams heeft natuurlijk die musical geschreven. Dus dat zijn Nederlandse teksten door Lisa Loeb. Ik weet niet al die titels, maar er zat op het eind ook wel echt een heel rustig nummer, een duet dan met de hoofdrolspelers. Ja, daar kreeg ik wel kippenvel van. Dat was wel heel mooi. Van Jan Kooijman wist ik eigenlijk niet dat hij ook zanger was. Ik heb wel eens een keer... Die film De Zevende Hemel, volgens mij heeft hij die ingezongen. Maar ja, dat was me niet zo bijgebleven. Maar ik vond toch dat hij best goed deed. Maar de vrouwen waren echt, echt heel goed. Ja.

MARJOLEIN: Mooi. Mooi om te horen. En ook heel mooi hoe je het vertelt. Ik ga helemaal eigenlijk met jou mee in je verhaal. Nou ja, wat je vertelt inderdaad. Ik ben zelf ook geweest, Want ik moet natuurlijk ook goed research doen voor onze podcast. En nou ja, het was echt heel... Die muziek, wat jij zegt, van Bryan Adams en de Nederlandse vertaling door Lisa Loeb. Ja, echt prachtig hoe ze allemaal zongen en ik heb ook echt enorm gezwijmeld.

LINDA: Ja. Ja, dat was het ook inderdaad. Wat ik wel miste eigenlijk was... Van de film had je natuurlijk Roxette met Must Have Been Love. Maar ja, die heb ik niet terug gehoord.

MARJOLEIN: Nee, nu je dat zegt.

LINDA: Dus dat miste ik wel even.

MARJOLEIN:Ja, dat was in die taxi volgens mij.

LINDA: Ja, dus die miste ik wel. Maar goed, dat deuntje van Pretty Woman van Roy Orbinson kwam natuurlijk wel vaak terug. Dat was sowieso herkenbaar.

MARJOLEIN: Ja.

LINDA: En dat eerste nummer natuurlijk ook wel... Die je vaak ook op de tv hoort met die trailer.

MARJOLEIN: Ja. Welkom in Hollywood of zoiets gaat die.

LINDA: Ja, dat is ook wel mooi binnenkomen. Ja, en dat is... Mag ik dat verklappen? Ja, dat is natuurlijk ook de finale. Daar pakken ze allemaal natuurlijk heel erg uit.

MARJOLEIN: Ja, het is echt wel vuurwerk op het laatst. Dat kunnen we wel verklappen.

LINDA: Ja, dat was wel echt vuurwerk, ja. Ja, ging ook de hele zaal uit zijn dak natuurlijk. Ja, dat was wel mooi.

MARJOLEIN: Ja, wat fantastisch. Klinkt heel erg mooi. Heb je je uit kunnen leven?

LINDA: Ja, ik heb echt genoten van de zang. Heel mooi. Ja, mooi. En na afloop natuurlijk nog even, hoe heet dat, kunnen nagenieten dan van de musical. Ja, het kostte me toch best wel wat energie. Ik was wel moe na afloop, maar dat betekent meestal dat het dan... Dat er een hoop te beleven was en zeker niet saai is. Ik heb me echt, wat dat dan gaat, kunnen uitleven.

MARJOLEIN: Ja, dus dat kan ook juist inderdaad een heel goed teken zijn.

LINDA: Ja, dat is ook zo.

MARJOLEIN: En dat je zegt dat je lekker kan uitleven. Lekker genoten. Nou, fantastisch. Dank je wel voor dit fijne gesprek.

LINDA: Nou, jij ook bedankt.

MARJOLEIN: Tot zover deze aflevering. Bedankt voor het luisteren. Fantastische feestdagen waarin je je lekker kan uitleven. Abonneer en beoordeel ons via je favoriete podcast app. En kijk op:

MARJOLEIN en VOICE-OVER: Leefjeuit.nu!