Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid

Menu
overzicht

Aflevering 8: Thuisjes

In deze aflevering nodigt Marjolein panellid Bianca uit voor een "thuisje". Wat is een thuisje? Het tegenovergestelde van een uitje! Bianca maakt kaartspellen toegankelijk voor mensen met een visuele beperking en demonstreert een paar van haar kaartspellen door die samen met Marjolein te spelen.

Kort nieuws

CBK Zuidoost - M’a wak un rosea, m’a skucha un lus: Een prachtige samenwerking van geluidskunstenaar Hannes Wallrafen en de blinde fotograaf Kevin Osepa. Klik hier voor meer informatie.

Toegankelijk Museum: Het Maritiem Museum Rotterdam is één van de musea die aangesloten is bij Toegankelijk museum. Klik hier voor meer informatie.

Beter Bereikbaar Applicatie: De app maakt stadsbezoeken toegankelijker door een interactieve kaart van essentiële voorzieningen als je een beperking hebt. Klik hier voor meer informatie.

Nieuwe tv-series

Met AD via Earcatch en ondertiteling via Teletekst 888: De docu-serie Meisjes van de Goede Herder: In vijf tehuizen in Nederland, de kloosters van de Goede Herder, werden van 1860 tot 1978 twintigduizend meisjes met een moeilijke jeugd opgevangen. Britta Hosman reist met Lies Vissers, Joke de Smit en Roos Riet stad en land af om te reconstrueren wat zij en alle anderen tijdens hun jeugd hebben meegemaakt. Elke maandag om 20:30 op NPO 2.

Audiotranscript

FERRY: (GEHOEST) Wat een stof, maar ik heb ze gevonden hoor. Spelletjes voor de speciale thuiseditie van... (GEHIJG) Oh, wat is het zwaar... (GEKREUN) Leef je uit.

MARJOLEIN De podcast die jouw wereld opent voor eindeloos plezier.

FERRY: Met Marjolein van den Broek. In deze podcast verkent Marjolein samen met jou films, series, theatervoorstellingen, musicals, musea en nog veel meer vrijetijdsactiviteiten die door middel van een kleine aanpassing jouw leven verrijken. Ongeacht je beperking of wie je bent.

FERRY: Attentie, stilte voor de opname.

(STILTE) Actie!

MARJOLEIN (OP EEN RUSTIG MUZIEKJE) Welkom bij Leef je uit. Vandaag ga ik in gesprek met Bianca. Je hebt haar al eerder gehoord in de aflevering over 4DX. Vandaag gaan we het hebben over aangepaste spellen voor mensen die blind of slechtziend zijn. Bianca is blind en ze mist de spelletjes om te spelen met haar dochter, die inmiddels 8 jaar is. Daarom is ze zelf spelletjes gaan aanpassen. En daar gaan we het vandaag over hebben. Welkom Bianca. Leuk dat je er bent.

BIANCA Dankjewel.

MARJOLEIN Wil je jezelf even voorstellen?

BIANCA Ik ben Bianca Stokkingreef, 48 jaar oud, woon in Almelo en heb een dochter van 8; Myrthe. En ik doe onder andere veel vrijwilligerswerk, waaronder het maken van spelletjes.

MARJOLEIN Wat ontzettend mooi. Hoe ziet jouw favoriete dagje uit eruit?

BIANCA Nou, ik ben naar de bioscoop geweest, naar Vogelvlucht. En daar was een film met ook de bewegingen, zeg maar. Dus als er dan over vliegen gesproken wordt, dan voelde je je stoel bewegen en wind en water. Dus dat vind ik heel leuk om te doen. Pretparken vind ik heel leuk om te doen. Uit eten gaan vind ik leuk om te doen. Ik heb ook een geleidehond, dus lekker wandelen is leuk. En ja, zo vul ik mijn dagen wel.

MARJOLEIN Wel allemaal hele mooie dingen om te doen. Hoe pas jij de spelletjes aan?

BIANCA Vaak in Braille, maar ook bijvoorbeeld Monopoly. Ik pas het bestaande spel aan en dat gaat dan op het bestaande bord. En ik pas dus het bord aan, daar maak ik de vakjes op van tape en die plak ik vast. En dan bijvoorbeeld Dorpstraat, dat begint dan met 1. Brinkelsdorp, dat begint dan met 2. En dan heb ik dus een toelichting in braille erbij van wat wat is. Welk vakje wat is. En ook de spelregels pas ik aan. En de kans- en algemeen fonds kaartjes, die maak ik ook in Braille. Daar zet ik een nummertje op en dan heb ik een braille lijstje. En dat zegt algemeen fonds kaart nummer 1 en daar staat dan de tekst erachter die op het kaartje staat.

MARJOLEIN Ja, en hoe heb jij dit ooit bedacht? Hoe ben je hier ooit toe gekomen om dit te gaan doen?

BIANCA Nou, ten eerste vind ik de spelletjes van de hulpmiddelenleveranciers die aangeboden worden vrij prijzig. En ik vond het ook vrij weinig en ook voor kinderen. Dus daarom ben ik, toen mijn dochter geboren werd, gaan nadenken van nou, er zijn eigenlijk wel heel weinig spelletjes voor kinderen aanwezig. Bijvoorbeeld Monopoly Junior, die bestaat niet. Nou ja, voor kinderen, maar ook niet bij de hulpmiddelenleveranciers. Het spelletje an sich bestaat wel, maar niet het aangepaste spelletje. Dus je kunt niet een kind van 4 met een volwassen Monopoly laten spelen. Dat begint pas vanaf een jaar of 8, 9. Dus daarom heb ik bedacht van, nou, ja, ik ga gewoon spelletjes voor mijn dochter aanpassen en eens kijken wat de markt brengt.

MARJOLEIN Nou, dus je bent er, eigenlijk, als ik het goed samenvat, eigenlijk mee begonnen doordat je dochter, dat je dochter kreeg en dat jullie samen spelletjes wilden gaan spelen en dat je dat bent gaan ontwikkelen. En toen ook bent gaan kijken van hé, kan ik dit misschien ook verkopen?

BIANCA Ja.

MARJOLEIN En wil je ons meenemen in wat je doet?

BIANCA Nou, als ik, als we het hebben over het aanpassen van spelletjes, dan is het zo dat iemand kan vragen om een bepaald spel. Dan ga ik naar een winkel hier in de buurt en dan… Ze hebben daar een grote kamer waar allerlei spelletjes liggen. En wij zijn er naar toe gegaan. Ik ben er naar toe gegaan met mijn hulp. Die heeft gekeken van dit spelletje kan je aanpassen. Dat spelletje kan je aanpassen. Zet het maar op een lijst en bied het maar aan iemand aan. En dan gaan we kijken in hoeverre daar een vraag naar is. Ja, in ieder geval kaart spelletjes of andere spelletjes zijn ook spelletjes die je bijvoorbeeld niet aan kan passen. Levensweg kun je niet aanpassen, want die vakjes die zijn echt te klein. En ik heb laatst bijvoorbeeld had ik iemand die zei. Oh, wil je Triviant maken? Nou, dat gaat niet, want dat pionnetje is heel klein. Er zitten ook driehoekjes in met verschillende kleuren. Maar toen ben ik even gaan zoeken en toen heb ik een kaartspel gevonden van Triviant. Ja, en dat werkt dus wel. Dus ja, dat is eigenlijk wel een heel goed voorbeeld waarvan ik dacht. Nou, Triviant, dat gaat hem niet worden. Maar nu hebben we een kaartspel van Triviant en dat werkt dus wel.

MARJOLEIN Nou, wat ontzettend mooi dat je eigenlijk dan ook op onderzoek uitgaat om te kijken van nou, dit gaat niet. Maar hoe kan het dan wel opgelost worden?

(BEGIN FRAGMENT VAN HET SPELEN VAN PESTEN)

BIANCA We doen gewoon pesten. Dat ken je wel toch?

MARJOLEIN Ja joh.

BIANCA 1, 2, 3, 4. (GELUID VAN KAARTEN OP DE ACHTERGROND)

MARJOLEIN Dus ik ga eerst even de letter. Ik ben heel goed bezig.

BIANCA Dus als je een S vindt…

MARJOLEIN Even voor de audiodescriptie. Ik zit hier met een rood bezweet hoofd even te oefenen. Waar het staat. Dit is de. Dus ik moet een schoppen zien te vinden. En misschien heb ik die ook niet. Dit is de klaver. Ik noem even gewoon. Ja, als je dit met mij gaat doen, dan ben je dus heel lang bezig. Terwijl ik even ga stoeien met het braille op de kaartjes, kunnen jullie nu gaan luisteren naar Ferry, met de nieuwtjes van juni 2024.

FERRY Dankjewel Marjolein. Breda die heeft het al, maar binnenkort op nog veel meer plekken in Nederland. Een app om jouw toegankelijke dagje uit nog makkelijker te maken. En meer informatie over een rondleiding op een schip in de haven van Rotterdam. Dat hoor je zo meteen.

Allereerst, bij NS station Amsterdam Belmer-Arena en CBK Zuidoost is de 10de editie van de Mix Nederland te zien, een serie van 12 fototentoonstellingen. Geluidskunstenaar Hannes Wallrafen en fotograaf Kevin Osepa werken samen aan deze expositie. Hannes is sinds 2004 zelf zo goed als blind en verlegde daardoor zijn focus van fotografie naar geluid. Kevin, geïnspireerd door Hannes zijn opnames uit Curaçao, combineert foto's met deze geluiden. De tentoonstelling is volledig toegankelijk voor als je niets of minder ziet. Met Guide-ID beschrijft Kevin gedetailleerd wat er op de foto's te zien is.

Het Maritiem Museum Rotterdam is onderdeel van Toegankelijk Museum en maakt de maritieme wereld zichtbaar. Tijdens de samenwerking Boymans bij de Buren van het Boymans van Beuningen Museum leerde het Maritiem Museum over toegankelijkheidsprogramma's en ontwikkelden ze een eigen aanbod. Twee museumdocenten zijn getraind om rondleidingen voor mensen met een visuele beperking te geven. Er zijn nu rondleidingen op één van de schepen in de museumhaven. Daarnaast worden er rondleidingen in gebarentaal gegeven en werkt het museum aan een permanent aanbod hiervan.

Musical de Tocht vertelt het verhaal van vijf vroegere schaatsvrienden die elkaar een belofte doen. Als de tocht nog een keer komt rijden ze hem samen uit. Maar één van de vrienden draagt een geheim met zich mee. Is hun band sterk genoeg of verliezen ze meer dan ze hadden gedacht? Beleef dit indrukwekkende verhaal met prachtige muziek en het decor van de Friese elfsteden. Deze voorstelling is te volgen met een tolk voor Nederlandse gebarentaal. Wil je erbij zijn? Koop dan je tickets en kies voor de optie inclusief gebarentolk. De datum is zaterdag 29 juni 2024 om 3 uur ’s middags in het Frisotheater in Leeuwarden.

En tot slot, stel je eens voor: je wil een dagje uitplannen in een stad... en hebt een beperking. Waar kun je dan parkeren? En waar is het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet? Gebruik in dat geval de Beter Bereikbaar Applicatie, oftewel BBA. Deze app toont een interactieve kaart met essentiële voorzieningen. De app is al in Breda in gebruik en wordt verder uitgerold in Nederland. Dus zorg dat je erbij bent en download hem op je telefoon.

Dat was hem voor nu. Voor meer informatie over de onderwerpen... kijk in de beschrijving van deze aflevering. Hebben we iets gemist of wil je zelf iets met ons delen? Stuur ons dan een e-mail naar podcast@leefjeuit.nu.

Eens kijken of Marjolein al verslagen is door Bianca.

BIANCA Nu kan ik je wel pesten. Ik heb een schoppen twee. Dus het zou zijn dat jij er vier zou moeten. Dus die zal ik je geven. Dan krijg je nog meer kaartjes.

MARJOLEIN Kijk, dan krijg ik er nog meer.

BIANCA Zo, alsjeblieft.

MARJOLEIN Ik ben wel heel goed met braille inmiddels aan het doen. (EINDE SPELFRAGMENT)

MARJOLEIN Je past ze aan met braille. En voor mensen die geen braille kunnen?

BIANCA Nou ja, dat is wel enigszins problematisch, want het is een bestaanspelletje. Dus je kunt het spelen met zienden en blinden. Voor mensen die geen braille kunnen heb ik wel een keer een kaartspelletje ontwikkeld met vilt. En dat kaartje heb ik beplakt met vilt, de relief letter van vilt. Alleen ja, dat werd zo duur omdat dat vilt best wel prijzig was. Dus dan heb je het over twee kaartspelletjes die 40 euro kosten. Nou dat gaat natuurlijk, terwijl ik normaal gesproken twee kaartspelletjes heb voor 15 euro of 12,50. Maar ja, dat gaat natuurlijk niemand betalen, 40 euro voor twee kaartspelletjes. Dus ik ben nog aan het kijken of iemand dat dan in reliëfvorm zou kunnen drukken voor mij. Want ja, die mogelijkheden heb ik helaas niet.

MARJOLEIN En is het niet zo dat je bijvoorbeeld ook een ziend persoon die naast je kan zitten, die het kaartje dan kan voorlezen? Dus dat de aanpassingen dan niet nodig zijn?

BIANCA Ja dat kan, maar dat lijkt me gewoon, dat vind ik niet zo handig. Want je kunt ook gewoon met een aantal blinden dat willen spelen. En dan heb je geen ziende ernaast zitten die het kaartje voorleest. Je bent onafhankelijk en dat vind ik juist zo fijn. En als je een kind van vier of vijf hebt, ja die kan de Monopoly Junior wel. Maar dan ben jij de volwassene die het uit gaat leggen. En als je dat met je kind doet, ja dan heeft je kind nog niet de verantwoording om zelf alles te lezen. Dus dan kun jij dat als volwassene doen. En zo leer je je kind ook om bepaalde vaardigheden, bijvoorbeeld het lezen of het herkennen van kleuren. Dat stadium hebben we dan al wel gehad. Maar ook het vakje stellen en dat soort dingen. Zo leer je als je het zelf helemaal met je kind kan doen, ook je kind bepaalde vaardigheden ontwikkelen.

MARJOLEIN Ja dat snap ik inderdaad zeker. Dus ook dat je het echt samen kan doen. En ook dat je kind dus, dat je echt van kleins af aan met je kind het samen kan doen. Dat je het samen kan spelen. En ook niet afhankelijk bent in die zin, maar het echt samen kan doen. En natuurlijk het samen ook beleven zonder hulp van anderen.

(SPELFRAGMENT)

MARJOLEIN Ik heb een harte en dan de h is de hoeveelste in het alfabet? Volgens mij heb ik een harte.

BIANCA De harte heer kan niet, want het is koning.

MARJOLEIN Nee, dus er zit een cijfer teken voor.

BIANCA Acht dan.

MARJOLEIN Dan is het harte, dat denk ik wel als ik goed heb gelezen hoor. Nou dan gooi ik die erop.

BIANCA Helemaal goed. Want die mag. Dan moet ik een beurt overslaan.

MARJOLEIN Oh. Het was goed. Yes, het was goed. Oké. Nou dan ga ik nu, want ik had ook een harte boer gevonden. Nee, wacht even? Dit is een andere. Dit is een harte. Ja die ga ik dan eerst opgooien, die andere harte. Want dan ben ik daar vanaf natuurlijk. Oh dit is echt leuk hoor. Maar ik ga zo ook wel een beetje braille leren, dus dat is heel goed.

(EINDE SPELFRAGMENT)

MARJOLEIN Wat zijn jullie favoriete spelletjes?

BIANCA Uno. Monopoly. Halli Galli. Pim Pam Pet. Keezen. Dus ja, dat zijn echt wel de favoriete spelletjes die we spelen.

MARJOLEIN Ja Halli Galli en Keezen, kun je heel kort vertellen wat dat is?

BIANCA Nou Keezen dat is een soort, een combinatie tussen pesten en mens-erg-je-niet. Je hebt een houten bord met rondjes waar je de pionnen in zet. En die gaan dan ook, ja net zoals bij mens-erger-je-niet vooruit, maar in plaats van dat je een dobbelsteen hebt, heb je een kaart. En bijvoorbeeld een boer, dat is wisselen van speelhelft met iemand. En een vrouw is bijvoorbeeld twaalf vooruit en een aas is een kaart opzetten. En nou voor de rest heb je twee, drie, vier, vijf, zes. Dat is allemaal hetzelfde als mens-erg-je-niet. En nou ja, dan moet je dus ook elkaar slaan. Alleen als je voor je honk staat, dan mag je er niet voorbij. Dus dat is de regel en je mag ook niet slaan. En zeven is splitsen en vier is vier achteruit in plaats van vier vooruit. Halli Galli, dat is, je moet vijf verschillende, of nee, dezelfde soorten fruit hebben. En als je die dus hebt, dan moet je bij Halli Galli, moet je dus wel aan degene vragen waar je mee speelt om te vertellen van ik heb vier bananen opgegooid of vijf pruimen. En als je dat dus hebt, dan moet je dus heel snel op een belletje drukken. En als je dat het snelst doet, dan mag je alle kaarten pakken. En degene die de meeste kaarten heeft, heeft gewonnen.

MARJOLEIN En we hebben hier ook een spel voor ons liggen. Kun je even vertellen wat het is?

BIANCA Ja, dat is Pim Pam Pet. Dus er zijn een aantal kaartjes die ik heb gebraïleerd met vragen erop. Bijvoorbeeld, noem een held of een schurk. En nou, dan moet je dus, de bedoeling is dan dat je aan een soort draaischijfje draait. En in dat draaischijfje zit een vierkant hokje. En onder dat vierkante hokje komt dan een letter tevoorschijn. En nou ja, die letter, daar moet je dus een held of een schurk mee noemen. En er staat nog een vraag over een schrijver of een dichter.

MARJOLEIN Oké, zal ik eens aan dat dingetje draaien?

(GELUID VAN EEN RATELEND SPELLETJE)

MARJOLEIN Dan kunnen we het ook aan het rad. En nou draait die en dan kan ik dus zeg maar voelen in braille. En er staat hier de letter B.

BIANCA Nou, noem een held of een schurk of een schrijver of een dichter met een B. Nou, en als je dan het goede antwoord weet, dan mag jij het kaartje hebben. En degene die de meeste kaartjes heeft, heeft gewonnen. Ja, zo werkt dat eigenlijk. Ik kan geen held of een schurk noemen met een B. Geen idee.

MARJOLEIN Ik ga nog een keer draaien, want dan moet ik toch even een antwoord hebben.

BIANCA Bordewijk is een schrijver met een B, dat wel.

MARJOLEIN Je hebt hem.

BIANCA Ja, en dan heb je gewoon een held of een schurk, die weet ik niet meer. Nee, sorry.

MARJOLEIN Ik kom daar in de trein wel op denk ik. Ja, dat is wel echt superleuk hoor. Zo kun je echt samen spelen en het ook echt samen lezen. Dus dat je, ja, ik doe ook wel eens met mijn kinderen met, ik doe echt met mijn kinderen ook wel eens Pim Pam Pet. En dan lezen zij dus alles voor. Nou zijn ze ook wat ouder, dus dat is wel anders. Maar toch is dit veel leuker, want dit doe je echt samen.

BIANCA Ja, ja.

MARJOLEIN Bianca, heb je je uit kunnen leven?

BIANCA Ik heb me super uit kunnen leven en ik vind het heel leuk om de spelletjes, het spelletjesfanatisme wat ik heb, over te kunnen brengen aan anderen.

MARJOLEIN Ah, wat supermooi. Supermooi gezegd. Nou, bedankt voor dit supergezellige gesprek.

BIANCA Graag gedaan.

MARJOLEIN Leuk dat je luisterde naar Leef Je Uit. Een podcast van Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid. Mede mogelijk gemaakt door het Bartimeus Fonds. En geproduceerd en gemonteerd door FERRY.FM. Abonneer en beoordeel ons via je favoriete podcast app.

En kijk op leefjeuit.nu!