Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid

Menu
overzicht

Aflevering 13: Earcatch in Suriname

In deze aflevering gaat Marjolein in gesprek met collega Fariel over Earcatch in Suriname. Fariel is communicatiemedewerker bij Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid en zit ook in het productieteam van deze podcast. Deze aflevering is live opgenomen op de Oogbeurs door OOG.FM.

Kort nieuws

Sranan Folktales: Asema - Earcatch in Suriname
De film waar Fariel in deze podcast over vertelt, Asema, wordt eenmalig LIVE vertoond op het YouTube-kanaal van Sranan Folktales. De livestream vindt plaats op de onafhankelijkheidsdag van Suriname, maandag 25 november om 22:00 (Nederlandse tijd). Klik hier om de livestream te volgen.

International Documentary Festival Amsterdam 2024
De 37ste editie van IDFA vindt nog plaats tot en met 24 november 2024 en ook dit jaar zijn er een aantal documentaires te bezoeken met audiodescriptie via Earcatch en ondertiteling via Subcatch, waaronder: Nesjomme, De Propagandist, Alles goed, De Onzichtbaren en Where Dragons Live. Let op, de films hebben Engelse titels op de website van IDFA. Klik hier om de website te bezoeken. Wij geven 2 kaarten weg voor de filmvertoning van Nesjomme op zondag 24 november om 14:00 in het Eye Filmmuseum. Interesse? Mail je contactgegevens naar info@savt.nl. De eerste die mailt, krijgt de kaarten!

Drents Museum
In Labyrinthia mag je kijken met je handen, ruik je de verf van de Noordelijke Figuratieven en voel je aan scherven uit de tijd van de hunebedbouwers. Leer de technieken van de mammoetjagers, poseer met de sieraden van de Prinses van Zweeloo of dans op een boerenbruiloft in de 19de eeuw. Klik hier voor meer informatie.

Nu op tv

Met AD via Earcatch en ondertiteling via Teletekst 888:
Volg het Sinterklaasjournaal voor al het nieuws van vlak voor de intocht tot aan de verjaardag van Sinterklaas. Dagelijks om 18.00 uur op NPO Zapp.
Freeks wilde wereld; In het nieuwste seizoen laat Nederlands bekendste bioloog Freek Vonk de kijkers zijn unieke en spannende ervaringen meebeleven. Dagelijks om 18:10 uur op NPO 3.
Onderweg naar liefde; Een gloednieuw programma waarin zeven enthousiaste singles, die met hun huis op wielen de hele wereld rondrijden, worden gevolgd en gaan ze op date tijdens hun roadtrip naar een Europese bestemming. Elke werkdag om 19:25 op NPO 3.
Hunted; Twaalf voortvluchtigen zullen alles op alles zetten om de Hunters voor te blijven en zich ongezien door Nederland te verplaatsen. Elke maandag om 20:35 uur op NPO 1.

Nu in de bioscoop

Met AD via Earcatch en ondertiteling via Subcatch:
De Z van Zus; Als kleine meisjes waren tweelingzussen Rianne en Juliette onafscheidelijk, maar als volwassen vrouwen zijn ze in zo ongeveer alles totaal verschillend. Als vader Cor overlijdt, vertrouwen de twee elkaar niet in het goed uitvoeren van diens laatste wens om zijn as uit te strooien aan de Spaanse costa. Noodgedwongen gaan de totaal uit elkaar gegroeide zussen samen op roadtrip.


Tegendraads; Het slaperige Oldenzaal van 1961 wordt opgeschud door de komst van een grote groep Italiaanse werknemers die zijn opgeroepen om de snel groeiende textielindustrie van extra handen te voorzien. De Italianen werken hard, klagen niet en stelen de harten van de Twentse meisjes. De groeiende spanningen tussen de Twentenaren en de nieuwkomers leiden uiteindelijk tot de historische ‘Spaghettirellen’.


Victor Vleermuis; Victor Vleermuis is klein en lijkt op het eerste gezicht niet zo dapper. Hij worstelt met een, zeker voor vleermuizen, groot probleem: hij is bang in het donker. Alles verandert als hij op een dag verliefd wordt op de tropische zangvogel Sherida. Victor zal al zijn moed moeten verzamelen om haar liefde voor zich te winnen én te gaan staan voor wie hij is.

Audiotranscript

Dit is Leef je uit! De podcast die jouw wereld opent voor eindeloos plezier. Met Marjolein van den Broek. In deze podcast verkent Marjolein samen met jou films, series, theatervoorstellingen, musicals, musea... en nog veel meer vrije tijdsactiviteiten die door middel van een kleine aanpassing jouw leven verrijken. Ongeacht je beperking of wie je bent. Attentie, stilte voor de opname. Actie! Welkom bij Leef je uit!, live vanaf de Oogbeurs in Utrecht. Vandaag ga ik in gesprek met Fariel van Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid. We gaan het hebben over Earcatch Suriname.

Welkom Fariel, leuk dat je er bent.

Dankjewel. Wil je jezelf even voorstellen? Ik ben Fariel Soeleiman, geboren en getogen in Suriname. En ik ben hier komen studeren. En inmiddels werk ik bij Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid. Ik draag een bril, een hele grote retro bril. En daarmee kan ik goed zien. Nou, dat klinkt al heel erg mooi. Hoe ziet jouw favoriete dagje eruit? Mijn echte favoriete dagje uit... dat is als ik een ticket boek naar Suriname... En dan is er een heel speciaal moment... dat ik deel met vele Surinamers. Dat is wanneer de deur van het vliegtuig opengaat... En dan die walm van hitte zo in je gezicht blaast. En dan ruik je gewoon de natuur van Suriname. En je voelt dan ook de hete zon op je huid. En dan, ja, dat is dan mijn echte favoriete dagje uit. Maar dat doe je natuurlijk niet voor een dagje. Dus voor een heel wat normaler dagje ga ik graag naar de bioscoop en naar het theater. Veel kunst en cultuur. En ik ga vandaag zelfs naar een horror theater. Oh wauw. In het thema van Halloween. Dus ja, dat is wat ik het leukst vind om te doen. Wat ontzettend mooi. En zoals jij het beschrijft, dan voel ik het gewoon helemaal... Ik ben nog nooit in Suriname geweest. Maar nu heb ik toch een beetje het gevoel dat ik het een beetje door jouw ervaring mee ervaar, zeg maar. Het is dus echt thuiskomen voor jou.

Nou, je had het net al eventjes over Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid. Wat doe je dus eigenlijk daar precies, wat doe jij voor werk?

Nou, ik ben communicatiemedewerker bij Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid.

En wij beheren de apps Earcatch en Subcatch. En daarvoor doe ik verschillende dingen. Ik maak onder andere de nieuwsbrieven. Ik doe de social media. En samen met mijn collega's zorg ik er ook voor... dat de nieuwste films en series en musicals klaarstaan in de app.

Wat geweldig. Ik ben zelf echt een groot fan. En gebruik het ook heel erg veel. Maar wat ik me eigenlijk afvraag... hoe ben je hier zo terechtgekomen? Je gaf wel mooi aan dat je veel met films en theater hebt. Maar had je ook al affiniteit met mensen met een beperking? Ja, dus hiervoor werkte ik bij de Oogvereniging. Ik had daar een studentenbijbaan als redactieassistent. En daar deed ik eigenlijk wat ik nu ook doe. Nieuwsbrieven maken en social media. En op een gegeven moment kwam ik dus in mijn afstudeerjaar. En had ik ze voorbereid van ik ga afstuderen. Ik heb muziek gestudeerd. En ik wil graag natuurlijk verder in de muziek gaan werken. Dus ik ga beginnen met solliciteren. En dat betekent dat ik dan binnenkort bij jullie weg zal gaan. En ik kreeg dus via de Oogvereniging een hele mooie vacature van Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid. Omdat zij wisten dat ik graag in de kunst en cultuur wilde gaan werken. En dus dachten, nou, dit is dan film. Maar misschien vind je het toch leuk. En ik werk hier inmiddels al twee jaar. En welke opleidingen heb jij hiervoor gedaan? Ik ben dus vanuit Suriname naar Nederland verhuisd. Voor de studie Compositie en Muziekproductie op de Hogeschool voor de Kunst in Utrecht. En daarnaast heb ik dan ook muziekwetenschappen op de Universiteit Utrecht gedaan. En daarna ben ik dus gaan werken. Oké. En kun jij kort uitleggen wat Earcatch en Subcatch is? Jazeker. De stichting beheert twee apps. Earcatch en Subcatch. En Earcatch biedt dus audiodescriptie voor blinde en slechtziende mensen. En Subcatch biedt ondertiteling voor dove en slechthorende mensen. Het zijn allebei Nederlandse apps. Het aanbod is voornamelijk Nederlands. En die zijn gratis te gebruiken. En kun je ons eens meenemen in wat je hebt gedaan? En dan heb ik het dus over, ik ga het eigenlijk niet verklappen. Wat heb je gedaan, Fariel? Toen ik pas werkte bij de stichting en ik dus ging leren wat audiodescriptie allemaal inhield. Dat is beeldbeschrijvingen bij een film of een serie. Of in ons geval ook bij musicals. Wat gebeurt er allemaal in het beeld? En hoe werkt dat dan met de app? En ik begreep dat dat dus niet locatiegebonden was. Dus dacht ik nou, als het hier kan en het ook Nederlands is, want we praten ook Nederlands in Suriname. Waarom kan het dan niet ook werken in Suriname? En ik ben dat gaan uitzoeken, een samenwerking gaan opzoeken in Suriname met het blindencentrum van Suriname.

Op een gegeven moment kreeg ik een vraag van een vriendin. Die is filmmaker en die was dus nog film aan het studeren. En moest voor haar afstudeerproject allerlei communicatie dingen doen. Social media, nieuwsbrieven, crowdfunding. Eigenlijk wat ik dus op het werk doe. En vroeg mij daarvoor om hulp. Maar ze had ook allerlei andere vragen over distributie en producenten. En daar wist ik het antwoord op, omdat ik dat dus allemaal leerde op het werk. En ik kon haar dus met informatie helpen waar ze heel verrast door was. En toen zei ze, wil je niet met mij naar Suriname om mijn afstudeerfilm te gaan maken? En toen dacht ik, oh dat lijkt me heel erg gaaf, maar ik werk nog niet zo lang hier. Hoe ga ik dat dan regelen? Nou, ik heb toen een heel mooi plan bedacht... Om mijn project voor Earcatch in Suriname dan te combineren met die film. Dat was dan de introductie van audiodescriptie in Suriname... En dan de lancering van de app ook in Suriname. En dat mocht ik dan gaan realiseren in maart 2023... Ben ik met mijn vriendin Loëlle Monsanto naar Suriname gevlogen en heb ik daar workshops gegeven. Ik heb daar lezingen gegeven over wat audiodescriptie allemaal inhoudt. En ik heb daar ook een evenement georganiseerd voor de mensen met een visuele beperking in Suriname in de bioscoop. In Suriname hebben we maar één bioscoop.

Eén bioscoop in Suriname? En even voor mijn beeld, hoe groot is Suriname of hoe klein? Hoe moet ik het zien? Er zijn ongeveer een half miljoen Surinamers in Suriname. Maar het land zelf, ja, Nederland zou er misschien tien keer in kunnen passen. Dus Suriname is dus echt wel groot. Maar één bioscoop, hoe kan dat? Ja, daar zijn een heleboel antwoorden op te geven. Dat is voor nu misschien ook te veel. Dan gaan we er misschien te diep op in, maar ik vraag me dat gewoon af: Is het dus wel in de hoofdstad? Ja, klopt Dus hoe Suriname namelijk een beetje eruit ziet... De kust is voornamelijk bewoond. En dat is dus best wel een klein stuk van Suriname. En de rest is allemaal bos en oerwoud. Oh, maar dit is wel een heel goed antwoord. Want dan snap ik ook wel beter waarom er één bioscoop is. Ja. Dus dit... Ja, dat klopt. Er is dus een redelijk klein stuk bewond. Maar het zou mooi zijn als bijvoorbeeld de districten ook een filmtheater zouden kunnen krijgen. Maar als het gaat om de entertainment en de filmindustrie, dat is nog best wel klein in Suriname. Eigenlijk zou je bijna kunnen zeggen dat het nog niet echt bestaat. Maar mijn generatie, zeg maar, die is daar wel hard mee bezig. En ik mocht dus meedoen met dit filmproject. Dat inmiddels ook een hele mooie prijs heeft gewonnen in Nederland. Wat goed zeg. Dus de filmindustrie in Suriname die komt. Mooi. En die vullen wij wel. En ik vind het ook wel cool, want Earcatch goes international. En is er ook Subcatch bij? Ja, Subcatch heb ik dan daarna geïntroduceerd in de grote, wat wij de grote vakantie noemen, is hier de zomervakantie. En daarvoor hebben we dan ook een familiedagje uit georganiseerd in een theater. En mocht men eigenlijk allebei, dus zowel iemand met een visuele beperking als een auditieve beperking, en mocht dan met gezin, kinderen, nichtjes en neefjes naar de film. En dan konden beide apps gebruikt worden. Dus dat was dan ook een soort lancering van Subcatch. En hoe is het ontvangen? Wat waren de reacties? Nou, voor de film die ik dan ben gaan ondersteunen in Suriname, die heet Asema. En dat is eigenlijk een aflevering van een serie. De serie heet Sranan Folktales. Het zijn Surinaamse folklore. En dat is een horrorserie over Surinaams bijgeloof en tradities. En deze aflevering is dus een short film van een halfuurtje. En voor dat project heb ik dan de audiodescriptie gemaakt. En omdat Earcatch en audiodescriptie, dat was nog niet zo bekend in Suriname. Heb ik speciaal voor de première een winactie bedacht. Mocht iedereen reageren. En een jong meisje heeft gewonnen. Is gegaan naar de film. En we hebben haar heel kort even geïnterviewd. Ja. Het is een heel leuk gesprek. Je hoort zo ook een klein stukje van de audiodescriptie. in een kort fragment. En daarna hoe zij dat dus heeft ervaren. Ik ben benieuwd. Jimmie, het is al laat, we moeten naar huis. Nee, het is nog vroeg. Boy, ik ga alvast, voordat oma boos wordt. Dan ga je. Met een sker' ai loopt ze weg. Een half gedronken flesje staat verlaten op een pilaar van een hek. Erachter gaat de zon onder en verandert de helderblauwe hemel al gauw in een donkere nacht verlicht door straatlampen. Vond je de film makkelijker volgen met de app? Ja. Kan je me vertellen wat je van de film vond? Leuk en eng. Je vond het leuk en eng. Weet je wie de asema was? Ja, maar ik was er niet zo zeker van. Wie denkt je dat het anders was? Ja, dus dat was een reactie van de winnaar. Een meisje van 12, 13. Je hoort natuurlijk niet wie de asema is, anders is dat een spoiler. Maar wat leuk, ik vind het zo, wat een mooie reactie. Ik krijg er helemaal kippenvel van ook. Ja, dat was de filmmaker die haar heeft geïnterviewd. En zij zelf kreeg er ook een heel goed gevoel bij dat deze Surinaamse film ook de eerste film is die toegankelijk is gemaakt. Door middel van audiodescriptie. Dus dit is echt... Ik heb mogen meewerken. En ervoor kunnen zorgen dat er een allereerste Surinaamse film is. Die dus in de Earcatch app kan staan. Wat ontzettend fantastisch. Echt heel bijzonder.

En wat is het aanbod nu in Suriname?

De Nederlandse bibliotheek wordt gedeeld met Suriname. Dus wat we hier zien, zien we ook in Suriname. Nou geldt dat dus niet voor series. Want series zoals Boer zoekt vrouw, Wie is de Mol, die zijn niet te kijken in Suriname. Dus een stukje series is wat minder interessant daar. Maar als het gaat om films, dan zijn het voornamelijk de films van Universal Studios die interessant zijn. Zoals Verschrikkelijke Ikke of Mario Bros. En dat soort Amerikaanse films. Dat is voornamelijk populair in de bioscopen ook. Dus dat aanbod is nog een beetje klein in Suriname. Maar zoals ik al zei, de filmindustrie in Suriname is ook nog heel klein. En het is een mooi begin in ieder geval. Het is echt een hele mooie start. Nou vraag ik me ook wel af, wat is het aanbod? We hebben het nu over Earcatch Suriname. Nou, echt helemaal super. Zijn er al meer landen naast Nederland en Suriname die Earcatch hebben? Jazeker. Earcatch wordt ook gebruikt bijvoorbeeld in Duitsland, in Oekraïne. In Italië. En dat is dan niet met zo'n uitgebreid aanbod. Maar bijvoorbeeld een festival dat graag de films toegankelijk wil vertonen. Of een project. In Duitsland is bijvoorbeeld de Lion King als musical in de Earcatch app. Dus het is best wel verschillend nog. In Nieuw-Zeeland waren er specifieke series toegankelijk gemaakt in de Earcatch-app. Dus als het gaat om internationale projecten, dan zijn het echt specifieke producenten die ons benaderen voor een samenwerking. En de Nederlandse bibliotheek is dus ook beschikbaar in België. Maar wat ontzettend mooi dat er toch wel best wel wat landen zijn. Ja, ik ben het zelf even allemaal aan het verwerken wat je verteld hebt. Want ik vind het zo interessant en ik dacht al veel te weten. Maar zo leer ik zelf ook nog weer heel veel bij. Heb je je uit kunnen leven? Ik heb mij heel erg kunnen uitleven in dit proces. Het begon allemaal toen ik dus startte met dit werk bij SAVT. In november 2022. In maart was ik in Suriname. Een film aan het ondersteunen. Earcatch aan het introduceren. Subcatch ook aan het lanceren. En bij terugkomst, zoals je net al hoorde, heb ik de audiodescriptie ingesproken voor de film. Het is een short film, dus het is een half uurtje lang. en dat mocht ik dan ook gaan promoten door middel van die winactie. Nu zijn we dus bezig met de tweede film. We hebben een aantal prijzen gewonnen. Een van die prijzen is van het filmfonds en dat we dus een tweede film mochten maken. En die tweede film ben ik in september in Suriname samen met Loëlle gaan maken. Die heeft een beetje dezelfde sfeer. Dus het gaat om een Surinaams verhaal. Alleen dit keer niet over bijgeloof, maar een stukje geschiedenis. En ook met jongeren. En dat was een groot succes. En dan mag ik hopelijk binnenkort ook daar weer de audiodescriptie van voorzien. Dus ik heb me heel erg kunnen uitleven. En ik ga me binnenkort weer uitleven voor de tweede film. Allemaal ontzettend goed. Fariel, dankjewel voor dat heel mooie gesprek. Dank je wel dat ik hier mijn verhaal mocht doen. Dit was Leef je uit!, live vanaf de Oogbeurs. Dank je wel Marjolein. Fantastisch gedaan. Je eerste interview live op de Oogbeurs.

Nu gaan we tot slot nog even naar de nieuwtjes van november 2024. En dan beginnen we meteen met goed nieuws. Want de film waar Fariel in deze podcast over vertelt, Asema, wordt eenmalig live vertoond op het YouTube kanaal van Sranan Folktales. De livestream vindt plaats op de onafhankelijkheidsdag van Suriname. Dat is op maandag 25 november en de film begint om tien uur s'avonds Nederlandse tijd. Uiteraard te volgen met audiodescriptie via Earcatch. Abonneer je vast even op het YouTube-kanaal van Sranan Folktales. De link daarnaartoe vind je in de beschrijving van deze aflevering.

De 37e editie van het IDFA is begonnen, vanaf 14 tot en met 24 november 2024. En ook dit jaar zijn er een aantal documentaires te bezoeken met audiodescriptie via Earcatch en ondertiteling via Subcatch. Waaronder De Propagandist, Alles goed, De Onzichtbaren en Where Dragons Live. Let op, de films hebben Engelse titels op de website van IDFA. Bezoek de website voor meer informatie en een link naar die website die vind je zoals gebruikelijk in de beschrijving van deze aflevering.

Verder kan je ook nog naar het Drents Museum, naar Labyrinthia. Daar mag je kijken met je handen. Ruik je de verf van de noordelijke figuratieven... en voel je aan scherven uit de tijd van de hunnebedbouwers. Leer de technieken van de mammoetjagers... poseer met de sieraden van de prinses van Zwelo... of dans op een boerenbruiloft in de 19e eeuw. Wil je meer weten over dit bezoek aan het Drents Museum? Kijk dan op hun website. En wederom, ik zeg het toch nog maar een keertje, link in de beschrijving.

En tot slot zijn er ook nog nieuwe tv-series en films met ondertiteling en audiodescriptie. Zo kan je bijvoorbeeld gaan kijken naar het Sinterklaasjournaal. Het is weer zover. De Sint is weer in het land. En dat betekent dat je elke dag om zes uur kunt kijken naar het Sinterklaasjournaal op NPO ZAPP. Dit jaar met Merel Westrik. Het Sinterklaasjournaal is er tot en met 4 december. En op donderdag 5 december, het heerlijk avondje, volgt nog een jaaroverzicht met de meest memorabele momenten uit het Sinterklaasjournaal.

En je kunt kijken naar het negende seizoen van Hunted, dit jaar ook met audiodescriptie. Twaalf voortvluchtigen die zullen alles op alles zetten om de Hunters voor te blijven en zich ongezien door Nederland te verplaatsen. Elke maandag om vijf over half negen op NPO 1.

En tot slot ook nog in de bioscoop de film Tegendraads. Het slaperige Oldenzaal van 1961 wordt opgeschud door de komst van een grote groep Italiaanse werknemers die zijn opgeroepen om de snel groeiende textielindustrie van extra handen te voorzien. De Italianen werken hard, klagen niet en stelen de harten van de Twentse meisjes. De groeiende spanningen tussen de Twentenaren en de nieuwkomers leiden uiteindelijk tot de hysterische spaghetti-rellen. Wil je deze film zien? Kijk dan in Earcatch of Subcatch voor het volledige aanbod. En tv-series kan je zelfs gewoonlijk zien met ondertiteling via teletekstpagina 888.

Dat was het voor nu. Zijn we iets vergeten? Of wil je iets met ons delen? Stuur ons dan een e-mail naar podcast@leefjeuit.nu. Tot zover deze aflevering.

Vond je het een leuke aflevering? Vergeet hem dan niet te beoordelen in je favoriete podcast-app, te delen met je vrienden en als je daar dan toch mee bezig bent, zorg dan ook dat je geabonneerd bent. Via je favoriete podcast app, Spotify, Apple Podcasts of waar je ook maar luistert. Of kijk op onze website: leefjeuit.nu